Saker du trodde var sanna

Text Johan Falk
Publicerad

Som journalist är det en dygd att vara kritisk, och därför är Peter Olaussons Faktoider extra intressant. I boken, vars innehåll också återfinns på www.faktoider.nu, avlivas ett stort antal myter som mer eller mindre ofta hålls för sanna.

Lagom betyder inte ”laget om”. Kungen har rösträtt. Einstein var duktig i skolan, och kinesiska muren kan man inte se från månen. Uppenbart är att vissa myter lever vidare enbart för att deras ”sanning” är en snygg historia – en journalistisk läxa så god som någon. Men andra myter är svårare att förstå sig på. Hur kommer det sig till exempel att många människor (tidigare även jag) på allvar tror att fåglar dör av att äta okokta risgryn?

Boken är underhållande läsning för alla vetgiriga och en bra övning i att inte tro på allt som sägs, vilket är en bra färdighet även om man inte är journalist.

Faktoider

Olausson, Peter
Forum

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Text Johan Falk
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor