Bordet som spelar musik

Text Johan Falk
Publicerad

Ett nytt sätt att styra en synthesizer har utvecklats av en grupp spanska forskare.

I stället för tangenter och knappar används en beröringskänslig bordsskiva. På bordet placerar man klossar för att ge olika toner, rytmer och effekter – som sedan kan styras individuellt eller kopplas samman.

– I början kan det verka svårt, men efter ett tag har de flesta lärt sig att hantera bordet bra, säger Carlos Fernandez, Audio-visuella institutet vid Universitat Pompeu Fabra i Barcelona, som är med och utvecklar instrumentet.

Reactable, som musikmaskinen kallas, kommer att börja säljas omkring årsskiftet, men delar av programmet som sköter musiken finns fritt tillgängligt redan nu.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor