Svenska Sara samlar månstoft

Under två år ska ett svenskbyggt instrument undersöka månens yta från en indisk satellit i bana kring månen.
Publicerad

Rymdinstrumentet Sara byggdes i Kiruna och liftade till månen med en indisk bärraket. Den 22 oktober lyfte den från ön Srikharikota tio mil norr om Chennai utanför Andhra Pradesh-kusten.

– Det är första gången vi samarbetar med Indien, berättar Stas Barabash, huvudman för Sara och professor vid Institutet för rymdfysik i Kiruna. Indien har ett jättestort rymdprogram, och vi är mycket nöjda med vårt första samarbete.

Chandrayaan-1 är dock Indiens första månsatellit. Den ska i två år kretsa i en bana över månens poler och bidra till att fylla ut luckorna i vad vi vet om vår närmaste rymdgranne. Den kommer att kartlägga månens yta från 100 kilometers höjd med mycket hög upplösning.

Svenska Sara ska för sin del studera de energirika atomer som lossnar när solvinden bombarderar ytan. Eftersom månen har varken atmosfär eller magnetfält är det inget som hindrar solpartiklarna från att dunsa rakt ner på månytan. Då virvlar ytmaterialet ända upp till satelliten, där Sara tar hand om atomerna.

– Det är inte så många atomer som yr runtom månen, dessutom kommer våra bara från solsidan, berättar Stas Barabash. Vad som händer på nattsidan vet vi inte riktigt, men det hoppas vi få reda på nu med Saras känsliga mätinstrument.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor