Julkalendervinnaren

På eftermiddagen den 5 december sände Erik Saxgård in det rätta svaret: VARA.
Publicerad

Redan klockan 00.16 den 1 december kom den första gissningen i 2008 års julkalender. Svaret som avgavs var gång och det var fel, kanske inte så konstigt med tanke på att ledtråden var ”Andelen har krympt.”

Den femte ledtråden löd: ”I Västergötland, Italien, Portugal och Spanien.” Stockholmaren Erik Saxgård, årets julkalendervinnare, berättar att den enda plats i Västergötland som han kunde komma på som kan tolkas på flera olika sätt var vara. Och när han kollade vara mot de tidigare ledtrådarna såg han att nummer 3 (som löd: ”Lätt, sa någon”) kunde stämma den tjeckiske författaren Milan Kunderas bok Varats olidliga lätthet.

Genom att googla på italienska, portugisiska och spanska nätsidor lyckades han hitta något som heter Vara i alla tre länderna. Han kom också att tänka på att skidorganisationen i ledtråd 4 kunde höra till någon delstat i USA, så han sökte på Vara och ”skiing”. Det ledde till Vermont och www.vara.org.

– De två första ledtrådarna var fortfarande svåra att förstå sig på, säger Erik Saxgård, men med tre ledtrådar som stämde in på Vara, så måste det ju vara rätt lösning.

Eriks svar nådde F&F strax före klockan 15 den 5 december. Han hann därmed två timmar före Anders Sjövall i Malmö. Nästa dag kom rätta svar från i tur och ordning Clara Roman, Carina Mood, Mats Wirström, Anders Carlberg, Barbro Malm, Marianne Arvidsson, Bengt-Olov Rydow, Linda Engdahl, Ingemar Niklasson, Lars Strand, Erika Emilsson, Maria Wärne Påfvelsson och Anita Larsson. Där, vid plats nummer 15, drog vi gränsen för prislistan.

Totalt avgavs 770 svar, och Erik Saxgårds vinnande lösning kom som nummer 275. Han får en lyxmiddag och övernattning för två personer på valfri gästgivargård, medan övriga pristagare vinner F&F:s egna t-tröjor.

Vi lyfter på hatten för alla duktiga julkalenderöppnare och hälsar er och alla andra läsare välkomna till nya tag den 1 december 2009!

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor