Rockkonsert för döva

På en musikklubb i ­Toron­to kan den uteslutande döva publiken sitta i speciella stolar och ”höra” konserten via huden.
Publicerad

Ett nytt slags stolar som kallas Emoti-Chairs ska ge döva en mer fullödig musikupplevelse. En dator inuti stolarna analyserar ljudfrekvenser och översätter dem till vibrationer och luftpuffar. Varje stols rygg och armstöd är utrustad med elektriska spolar som kan vibrera. Musik leds som elektriska strömmar i en högtalarkabel in i stolen och delas upp i olika frekvenser. Dessa olika frekvenser tas upp av skilda spolar vars vibrationer fångas upp av användarens rygg. Med andra ord blir kroppen, eller snarare huden, mottagare av ljudet i stället för öronen.

– Tekniken är inspirerad av den mänskliga hörselsnäckan och imiterar dess sätt att dela upp musik i flera separata paket av ljudsignaler, säger Frank Russo, forskare vid Ryerson University i Toronto, Kanada, och chef för laboratoriet Science of Music, Auditory Research and Technology som har utvecklat stolarna.

En av de första att prova den nya tekniken är Ellen Hibbard, som är döv från födseln. När rockbandet The Dufraines går in på scenen och dundrar fram de inledande riffen i A glass or two sprider sig ett stort leende över hennes ansikte.

– Jag har alltid undrat varför mina hörande vänner tycker så mycket om musik och nu börjar jag förstå. Med den här stolen kan vi döva uppleva levande musik nästan som hörande.

Hon har tidigare försökt ta del av pop- och rocklåtar genom att lägga händerna mot en högtalare.

– Men med en högtalare blir alla ljud sammanblandade. Stolens uppdelning av musiken i olika frekvenser som ger olika vibrationer gör att kan jag urskilja vilket instrument som spelar, känna pianot i en kanal, gitarren i en annan och basen i en tredje.

Frank Russo tror att tekniken kommer att revolutionera dövas upplevelse av musik, och en kommersiell variant av stolen kan finnas på marknaden inom några år.

Ellen Hibbard hoppas att stolen en dag blir en självklar del av populärkulturen.

– Jag vill kunna köpa en biljett till en konsert och få hela upplevelsen precis som alla andra. Enda skillnaden är att jag då i stället för mina öron använder min hud för att lyssna på musiken.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor