Ett kulturarv i landskapet

Publicerad
Går det att göra en fängslande storformatsbok enbart om småländska stenlämningar? Svaret är ja. För att kunna odla marken började man redan på brons­ål­dern, för cirka tre tusen år sedan, att ta bort stenar och samla dem i rösen. Så småningom avgränsades odlings- och betes­arealer med regelrätta stenmurar. De småländska stenminnen som ännu finns kvar innehåller faktiskt hundratals miljoner kubikmeter gråsten. Att textförfattaren Ida Andersen är både poet och erfaren redaktör framgår av den sällsynt välskrivna och lediga texten. Fotografen Åsa Nyhlén står henne inte efter utan har utomordentligt väl lyckats variera de motiv som i andra händer hade blivit monotona. En bok att rekommendera till alla som är intresserade av landskapets kulturhistoria.

Stenminnen

Andersen, Ida & Nyhlén, Åsa
Grodan

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor