Nefertitis ansiktslyftning

Bättre teknik avslöjar ett andra ansikte inuti den 3 300 år gamla bysten av Nefertiti.
Publicerad
Skönhetsfläck? Datortomografi visar att Nefertitis inre näsa har en liten knöl.
Bild: The Radiological Society Of North America

Den berömda bysten av Nefertiti på Altes Museum i Berlin har tidigare undersökts med datortomografi, men förbättrad teknik ger nu tredimensionella bilder i hög upplösning. Tyska forskare har med denna metod kunnat se att den kärna av kalksten som finns inuti bysten har ett väl skulpterat ansikte. Tidigare trodde man att den bara är ett stöd.

Bysten består av en kalkstenskärna som är täckt av ett gipslager i varierande tjocklek. Det inre ansiktet av sten har inte fullt lika djupa ögonvrår, annorlunda rynkor kring mun och kinder, inte fullt lika framträdande kindben och en liten knöl på näsan.

– Att konstnären retuscherade ansiktet med gips speglade kanske tidens ideal, säger Alexander Huppertz vid universitetssjukhuset Charité i Berlin, som har lett studien.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor