Röd jätte fångad före explosionen

Astronomer har lyckats ta det bästa porträttet hittills av den röda jätten Betelgeuse i Orions stjärnbild.
Publicerad
**Går mot sin undergång**. Med de hittills bästa fotona som grund har astronomer avbildat Betelgeuses kokande yta och gasplym. En röd jätte som utgör stjärnbilden Orions vänstra axel.
Bild: ESO/L. Calçada
En dag kommer stjärnan Betelgeuse att explodera i en supernova, det vet astronomerna. Men om det inträffar om tio eller om tiotusen år är ovisst. Under tiden kan forskarna sitta på första parkett och se hur den röda jättestjärnan förlorar sin materia i rasande fart. Betelgeuse ligger 600 ljusår från jorden, och dess radie är fem gånger jordbanans radie, motsvarande tusen gånger solens radie. Enligt ett amerikanskt forskarlag har den under de senaste 15 åren krympt med över 15 procent vilket är lika mycket som jordens avstånd till Venus. På de nyaste bilderna syns stjärnan blåsa ut jättemoln av gas – lika stort som vårt solsystem – i rymden. De skarpa fotona har tagits med instrument på det europeiska teleskopet VLT i Chile. Med så kallad adaptiv optik har astronomerna kunnat korrigera för rörelser i luften som förvrider bilderna. Dessutom har de använt sig av lucky imaging, som innebär att många bilder tas och att bara de allra skarpaste får vara kvar. Då är upplösningen sådan att man skulle kunna se en tennisboll på Internationella rymdstationen, ISS. Med ett annat instrument upptäcktes kokande jättebubblor på ytan som man hittills bara kunnat se på vår sol. Men till skillnad från solens är Betelgeuses bubblor fåtaliga och gigantiska. De skarpa fotona har tagits med instrument på det europeiska teleskopet VLT i Chile. Med så kallad adaptiv optik har astronomerna kunnat korrigera för rörelser i luften som förvrider bilderna. Dessutom har de använt sig av lucky imaging, som innebär att många bilder tas och att bara de allra skarpaste får vara kvar. Då är upplösningen sådan att man skulle kunna se en tennisboll på Internationella rymdstationen, ISS. Med ett annat instrument upptäcktes kokande jättebubblor på ytan som man hittills bara kunnat se på vår sol. Men till skillnad från solens är Betelgeuses bubblor fåtaliga och gigantiska.

Fem gånger jordbanans radie

I Fokusnotisen *Röd jätte fångad av solen* i F&F 7/09 råkade vi skriva att radien på stjärnan Betelgeuse är fem gånger jordens radie. Det skulle ha stått fem gånger jordbanans radie. Detta motsvarar ungefär tusen gånger solens radie. Texten på nätet är korrigerad. Tack till Sten Kaijser som var först att påpeka felet. Harald W. Thorburn skrev så här: I en gammal astronomibok, som jag läste för länge sedan, fanns en liknelse. Om en yngling avlossar ett gevärsskott på Betelgeuse yta och kulan går runt hela stjärnan är han en gammal gubbe när han träffas av kulan.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor