Supernova förklarar flöde av partiklar

Partiklar som nyligen upptäcktes i rymden var inte mörk materia, visar svensk astronom.
Publicerad
Partiklar som nyligen upptäcktes i rymden var inte mörk materia, visar svensk astronom.

När alldeles för många elektroner och deras positiva motparter, positroner, dök upp bland kosmiska strålar i jordens atmosfär började forskarna hoppas att det var mörk materia som hade gett sig till känna. Mörk materia fyller rymden och ­påverkar genom sin gravitation annan materia. Men ingen har hittills sett den, och man vet inte vad den består av. Inte heller denna gång har den kunnat ringas in, visade det sig.

Julia Becker och hennes kolleger vid Göte­borgs universitet fann en alternativ förklaring till den extra kraftiga partikelströmmen som satellit- och ballongburna instrument nyligen upptäckte.

Noggrannare studier pekar nämligen mot att den upptäckta partikelströmmen lika gärna kan förklaras med vad som händer när en stjärna dör och exploderar som supernova.

– Supernovan måste vara rätt tung, över 15 gånger massivare än solen, för att rätt sorts partiklar ska strömma ut, förtydligar Julia Becker, som har gjort beräkningar på vad som händer när ett sådant supernovautbrott inträffar.

En döende stjärna blåser i väg sin materia ut i rymden. En slutlig explosion driver ut ny stjärnmateria genom den gamla, och i denna process skapas en chockvåg av accelererande elektroner och positroner. Enligt Julia Becker är det just en sådan våg och inte mörk materia som vållar det observerade partikel­flödet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor