Kvinnor och barn först – om tiden räcker

Publicerad

När Titanic förliste år 1912 följde passagerarna kaptenens order om att ge plats i livbåtarna åt kvinnor och barn. Samma order fick liten effekt tre år senare när fartyget Lusitania gick till botten. Den viktigaste förklaringen till skillnaden är tidspress, enligt forskare i Schweiz och Australien.

Lusitania blev torpederad av en tysk ubåt och sjönk på mindre än tjugo minuter. Titanic kolliderade med ett isberg och tog in vatten i nästan tre timmar innan hon försvann under ytan. I övrigt hade händelserna stora likheter.

Under Titanics utdragna undergång hann passagerarna ompröva sina omedelbara impulser att rädda sig själva och i stället anpassa sig till de sociala normer som rådde ombord, skriver forskarna i tidskriften PNAS.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor