Dagis gynnar mamma

Publicerad

När barn till arbetslösa erbjuds en förskoleplats ökar föräldrarnas möjligheter att söka arbete. Sommaren 2001 blev kommunerna skyldiga att erbjuda barn till arbetslösa minst 15 timmars barnomsorg. När reformen utvärderats visade det sig att en arbetslös mamma ökar sina chanser att få jobb med 17 procent om hon har tillgång till dagis. Särskilt effektiv är reformen om hon är tvåbarnsmamma och/eller lågutbildad. Arbetslösa pappor påverkas inte alls.

– Mammor som är hemma kanske tar större ansvar för familjen än vad pappor gör i motsvarande situation, säger Ulrika Vikman, som skrivit rapporten. För kvinnor betyder en plats i förskolan mer tid att söka jobb.

Analysen är genomförd på alla föräldrar med barn i åldrarna 2–10 år som blev arbetslösa mellan juli 2000 och juni 2002.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor