Asteroiden Lutetia får besök

Den europeiska rymdsonden Rosetta har passerat den stora rymdstenen.
Publicerad
**Nära.** Rymdsonden Rosetta tog ett närgånget porträtt.
Bild: ESA

Mötet mellan asteroiden Lutetia och rymdsonden Rosetta skedde 454 miljoner kilometer bort, utanför planeten Mars bana. Lutetia, som är 120 kilometer på längden, är den största asteroid som fotograferats på nära håll. Den strida ström av mätdata som följde kommer att hålla astronomerna sysselsatta i flera år framöver.

En del bilder vittnar om att Lutetia är en primitiv rest från solsystemets allra första tid som inte förändrats nämnvärt. Andra mätningar tyder på att spår av metaller kan finnas där, vilket talar för att Lutetia kan ha påverkats av tidens gång. Den kan till och med vara en spillra av en större asteroid som gått i bitar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor