Fara från havet blir medicin

Publicerad

James Cook var nära att dö efter att ha ätit en liten bit blåsfisklever. Den brittiske kaptenen och upptäckarens anteckning i loggboken den 7 september år 1774 är den första dokumenterade förgiftningen på grund av tetrodotoxin.

Giftet slår ut den elektriska aktiviteten i nervceller och skelettmuskler. I värsta fall leder detta till att kroppen blir förlamad och andningen upphör. Dödlig dos för en vuxen människa är ungefär 25 milligram. Det finns inget känt motgift.

I lägre doser har ämnet testats mot smärta som inget annat biter på. Och i fjol rapporterade kinesiska forskare att en låg dos tetrodotoxin hjälper mot akuta abstinensbesvär hos heroinister.

Inom forskningen används giftet för att studera jonkanaler, öppningar i cellernas höljen som reglerar saltbalansen. Tetrodotoxin blockerar vissa jonkanaler som har till uppgift att släppa in natriumjoner i cellerna.

Giftet isolerades för hundra år sedan av en japansk forskare. I Japan är blåsfisken fugu en delikatess som tillagas av specialutbildade kockar. De rensar noga bort de giftigaste organen: levern, äggstockarna och huden.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor