Till Djungelbokens värld

En kunskapsresa med Stefan Jonsson till några av de främsta tiger­reservaten i Indien, den 25 november – 10 december 2011.
Publicerad
Unik kunskapsresa till Indien!

Framför oss i det höga elefantgräset står en frustande noshörningsmamma och vaktar sin unge. Hon är nervös, andedräkten bolmar ur hennes näsborrar. Hon har goda skäl för sin oro och är beredd på att gå till attack. En bit bort på en gräsklädd kulle ligger två stora tigrar och värmer sig i de första solstrålarna. I en giganternas kamp har hon redan förlorat en unge till dem, berättar vår mahout, där vi sitter på elefantryggen.

På en sextondagars kunskapsresa med kattdjursexperten Stefan Jonsson, besöker vi många av de vackraste och bästa nationalparkerna i Indien. Vi börjar med de mest kända parkerna i centrala Indien, som Kipling beskrev i ”Djungelboken”. I Pench får vi se flygekorre och leopard, om vi har tur. Vi fortsätter till Kanha och Bandhavgarh, kanske de mest berömda tigerparkerna i Asien. Här ser vi deras favoritbyten axis- och sambarhjortar i mängder, men även den sällsynta barasinghahjorten samt den stora glänsande gauren – världens största oxdjur.

Resan fortsätter med tåg till gränsen mot Nepal. i den platta Terairegionen besöker vi den okända nationalparken Dudhwa med omväxlande träsk och täta skogar. Här ser vi inga turister men hoppas få möta pansarnoshörning från elefantrygg. Parken är mycket fågelrik och bjuder oss även mycket goda chanser att möta tiger och träsklevande hjortar. Vi avslutar resan med den vackra Corbettparken invid Himalayas höga berg. Här bor vi på en lodge inne i parken och kan lyssna till djungelns spännande ljud, spanar efter vilda elefanter, hjortar, gavialer och naturligtvis efter det djur vars blick man inte glömmer – den allt sällsyntare bengaliska tigern.

Resan leds av Stefan Jonsson, tidigare djurparkschef vid Parken Zoo Eskilstuna, en av de parker där man har bedrivit avel på många sällsynta kattdjur. Stefan är en ledande expert på stora kattdjur och har varit med och fött upp både tigrar och leoparder. Han har flera gånger besökt de nationalparker vi planerar att besöka på resan, och känner dem därför väl.

Att besöka de stora tigerreservaten i Indien är bästa garantin för att speciellt tigern men även det övriga djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll samt bevakning mot tjuvjakt. Dessutom ger besöket arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna ska exploateras för andra ändamål. Forskning & Framstegs resa arrangeras av Äventyrsresor, som är medlem i och stöder Tour Operators For Tigers, TOFT, som aktivt verkar för tigerns fortlevnad.

För mer information kontakta: Anne Stenskog på Äventyrsresor, anne@aventyrsresor.se 08-55606916.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor