Meditation ger tjockare hjärnbark

Två månaders övningar i medveten närvaro leder till mätbara förändringar i hjärnans anatomi.
Publicerad
**Hjärnbyggare**. Meditation bygger upp delar av hjärnan som bidrar till minne, medkänsla och introspektion.
Bild: Yves Dethier / Reporters / Scanpix

Buddistiska munkar och andra som har mediterat i åratal brukar ha lite annorlunda grå hjärnsubstans än folk i allmänhet. Det visar flera studier med magnetkamera av deras hjärnor. En tänkbar förklaring skulle kunna vara att människor med en viss typ av hjärna gillar att meditera mer än andra.

Men nu har forskare i Tyskland och USA visat att meditationen i sig kan forma hjärnan. De lät 16 personer som inte hade mediterat tidigare öva sig i medveten närvaro, det som brukar kallas mindfulness i västerländska versioner av den buddistiska traditionen.

Efter att ha tränat en halvtimme varje dag under två månader hade deras hjärna förändrats. Mängden grå substans ökade i ett område innanför tinningloben, som kallas hippocampus och som bidrar till att bilda minnen, och också i flera andra områden som är kopplade till bland annat medkänsla och introspektion.

– Vi vet att människor som mediterar upplever stora förändringar i sitt välbefinnande. Det måste ju vara kopplat till någon typ av förändring i hjärnan, säger Britta Hölzel, hjärnforskare vid Harvard medical school i USA och ledare för studien.

Hos en kontrollgrupp som inte mediterade var den grå substansen oförändrad.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor