Flykten ifrån nuet

Publicerad

Bild: Samuel Pettersson

Neurologen och Yale-forskaren David Bäckströms bok om fantasi skär rakt in i de frågeställningar som jag själv tycker är mest spännande inom psykologi och hjärnforskning. Hans fokus är människans väl utvecklade förmåga att föreställa sig det som inte är här och nu – skämtsamt nämner han att det grundats hela religioner för att ta tillbaka medvetandet till nuet.

Men i stället för att motarbeta det rastlösa dagdrömmandet och planerandet ser han flykten från nuet som vår största styrka. Det allra intressantaste partiet i Fantasi är där David Bäckström fördjupar sig i hur hjärnan ständigt besvarar våra sinnesintryck med sina egna idéer om hur världen företer sig. En siffra som nämns halvvägs genom boken är att 80 procent av våra synupplevelser har sin upprinnelse i dessa inre modeller snarare än i input utifrån.

Innan dess hinner han med intressanta exempel från sin praktik som neurolog, om hur patienter med synbortfall fyller i synfältet – ibland med tvådimensionella seriefigurer – och hur hjärnan utvecklats genom evolutionen för att till slut nå detta konstruktivistiska medvetande. Mot slutet av boken kommer han in på vad allt detta betyder för kreativiteten. Ett citat som hänger kvar efter läsningen kommer från Pablo Picasso: ”Jag målar objekten som jag tänker dem, inte som jag ser dem.”

Fantasi

David Bäckström
Fri tanke

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor