Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Ögon kan odlas i provrör

Stamceller från ett musembryo kan slå sig samman och spontant börja utvecklas till ett öga. Upptäckten är ett genombrott för forskningen om odlade organ.
Publicerad
**Ett omoget öga** är den mest invecklade struktur som hittills odlats fram i provrör. Bilden är ett montage.
Bild: M. Eiraku, Y. Sasai / Riken

En grupp forskare i Japan blandade stamceller från en mus med en speciell näringslösning till en jämn smet i ett provrör. Efter en dryg vecka hade några av cellerna slagit sig samman och bildat mönster, skålformiga strukturer i tre dimensioner.

– Två veckor senare innehöll odlingen näthinnor lika välutvecklade som hos en nyfödd mus, säger Yoshiki Sasai, stamcellsforskare vid Riken center för utvecklingsbiologi i Kobe.

Tidigare har forskare tänkt sig att stamceller behöver massor av hjälp för att bilda ett organ, till exempel kemiska signaler från andra vävnader och fysiskt stöd för att få rätt form. De nya resultaten, publicerade i tidskriften Nature, visar att cellerna till stor del klarar att organisera sig själva.

Näthinnorna som Yoshiki Sasai och hans medarbetare har odlat fram innehåller sex olika slags celler, organiserade i tydliga lager på samma sätt som hos en vanlig mus.

Nu undersöker forskarna om odlade näthinnor kan fungera efter transplantation till en mus. De planerar också att använda stamceller från ett mänskligt embryo för att odla fram näthinnor.

– Målet är att i framtiden kunna transplantera näthinnor till mänskliga patienter, säger Yoshiki Sasai.

Han hoppas att det kan bli en bot mot retinitis pigmentosa, en grupp av sjukdomar som bryter ner näthinnan.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor