Trimmade mördarceller besegrar tumörer

En ny typ av genetiskt förändrade immunceller har gett lovande resultat på tre patienter med leukemi.
Publicerad
**Sjukt blod**. Mängden röda blodkroppar minskar hos en patient med leukemi, samtidigt som antalet sjukligt förändrade vita blodkroppar ökar (gråbruna).
Bild: Steve Gschmeissner / Science

Experimentet började förra sommaren. Läkare vid University of Pennsylvania medical center i USA tog ut blod från en 64 år gammal man med en cancer kallad kronisk lymfatisk leukemi. De isolerade ett slags immunceller från patienten, så kallade T-mördarceller, i vilka de stoppade in extragener specialiserade på att känna igen tumörer. Sedan sprutades cellerna tillbaka in i mannens blodomlopp.

Under de första två veckorna hände inget speciellt. Sedan fick mannen skakningar, diarré och allt högre feber. En vecka senare mådde han bättre – och hade inga tecken på leukemi i vare sig blodet eller benmärgen, enligt en rapport i NEJM, The New England Journal of Medicine.

Håkan Mellstedt är professor i onkologisk bioterapi vid Karolinska institutet i Stockholm. Han forskar om kronisk lymfatisk leukemi, men har inte medverkat i den nya studien.

– Det här är ett stort framsteg i arbetet med att aktivera mördarceller mot cancer, säger han.

I dag brukar människor med kronisk lymfatisk leukemi få cellgifter i kombination med antikroppar. För yngre patienter kan en benmärgstransplantation bli aktuell, men ingreppet har stora risker.

Forskarna hoppas att genförändrade mördarceller ska fungera mot flera olika cancerformer. Hittills har metoden bara testats på tre patienter med blodcancer. Två av dem har varit symtomfria i upp till ett år.

En ledarartikel i NEJM påpekar dock att det behövs betydligt fler försök för att avgöra om behandlingen är tillräckligt effektiv och ofarlig för att användas i större skala.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor