Lungorna kan laga sig själva efter en svår influensa
I våra nedre luftvägar finns stamceller som kan bilda nya lungblåsor, så kallade alveoler, om lungorna skadas. Det har en grupp forskare i Singapore upptäckt genom att odla mänskliga celler i laboratoriemiljö.
– Vi visar för första gången att det finns stamceller i mogen vävnad och att de kan återskapa skadad vävnad, säger Wa Xian, vid Xian-McKeon laboratory, i Singapore.
Man har tidigare sett en liknande mekanism hos möss som infekteras med låga doser influensavirus, vilket orsakar en svår lunginflammation som förstör lungblåsorna. De möss som klarar sig bäst aktiverar slumrande stamceller, så att lungblåsorna repareras. Dessa försök föddes ur frågan om varför vissa människor har klarat sig bättre än andra under epidemier som spanska sjukan och också svininfluensan.
Nu ska forskarna i Singapore undersöka lungor från patienter som har avlidit i influensa, för att se om de kan hitta tecken på att kroppen försökt skapa nya lungblåsor.
– Vi testar även olika ämnen som finns i återskapad vävnad för att se om dessa kan stimulera stamcellerna och kanske kunna fungera som framtida läkemedelskandidater, säger Frank McKeon, som samarbetar med Wa Xian vid samma laboratorium.
Upptäckten publiceras i tidskriften Cell.