Separerade bor närmare

Allt fler skilsmässobarn bor nära båda sina föräldrar. Det är en trend som har ökat de senaste 20 åren.
Publicerad

Vart fjärde barn upp till 17 år bor med bara en av sina föräldrar. Men samtidigt som denna andel ökar, så minskar också avstånden till den andra föräldern. Det framgår av en studie av Olof Stjernström, kulturgeograf vid Umeå universitet.

Han menar att även om kärnfamiljen ofta spricker, så verkar allt fler se föräldraskapet som en långvarig relation som prioriteras allt mer. Det framgår av hans analyser av boendeavstånd efter separationer.

Frånvarande mammor tenderar dock att bo närmare än frånvarande pappor, men allt fler bor inom gång- eller cykelavstånd från barnet. De med hög inkomst och lång utbildning bor generellt närmare, liksom utlandsfödda. Däremot kan nya partners och halvsyskon öka avståndet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor