Vad är brunt?

Publicerad

**Fråga:** Jag har undrat över det vi upplever som brun färg – vad är det? Vi vet att röd färg är en viss frekvens, blå en annan. Alla färger vi kan förnimma finns i spektrumet, dock inte brun.

*Sverker Antoni*

**Svar:** Det finns färger som vi kan förnimma, men som inte har en egen våglängd. Till exempel kan vi blanda blått och rött ljus och få en blåröd färg (magenta) som inte finns i spektrum. Men brunt finns, ty brunt är detsamma som mörkt orange.

Vad som skiljer en klarorange färglapp från en brun är att den bruna är mycket mörkare i förhållande till ett vitt ark i samma belysning. Det beror på att ett brunt färgmaterial absorberar det mesta av ljusstrålningen som träffar den.

*Pehr Sällström, docent i fysik.*

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor