Blixtrande rymdgåta lever vidare

Jätteteleskopet i Antarktis hittar inga neutriner som kan förklara gammablixtar.
Publicerad
**Icecube-teleskopet**. Mätinstrumenten som ska fånga neutrinerna från rymden har sänkts ner i den antarktiska isen.
Bild: NSF

Nu har svaret kommit från det stora Icecube-teleskopet i Antarktis – inga neutriner från exploderande supernovor har registrerats. Därmed faller den nya teori som knyter neutriner till gammablixtar, universums kraftigaste urladdningar. Enligt teorin skulle gammablixtarna komma från nyblivna supernovor. Men i så fall borde de upptäckta gammastrålarna följas av neutrinoskurar. Fast några sådana har alltså inte gått att upptäcka. Nu ställs astronomerna inför utmaningen att hitta en ny förklaring till de gåtfulla gammablixtarna.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor