Termiter blir självmordsbombare

Utslitna arbetare spränger sig själva för att sprida ett kletigt gift.
Publicerad
**Bombkapsel**. Proteinkristallerna ligger i den blåaktiga bulan på termitens rygg.
Bild: Robert Hanus

Ett internationellt forskarteam har upptäckt att termiter av arten Neocapritermes taracua kan försvara sin koloni genom att spränga sig själva i luften. Det är de äldsta arbetarna som offrar sitt liv på det här sättet.

De utslitna arbetarna har två blå säckar med proteinkristaller på ryggen. Genom att pressa samman magmusklerna spräcker termiterna sin kropp så att kristallerna blandas med kroppsvätskor. Då bildas ett klibbigt gift som stänker ner fienderna.

Forskarna, som publicerat sina upptäckter i tidskriften Science, konstaterar att inga andra termitarter har ett så avancerat kemiskt försvar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor