Jorden krymper – lite grann

Hur mycket väger jorden och kan den vikten öka eller minska?

Sjätteklassare, Hågadalsskolan, Uppsala

Publicerad

Bild: Istock

Svar: Jorden väger 6,0 x 1024 kilo, och den massan går att beräkna. Då jämför man storleken på gravitationskraften från jorden med en standardvikt. Man gör den jämförelsen eftersom alla kroppar enligt Newtons gravitationslagar utövar gravitation som är proportionerlig mot dess massa.

Vikten är väldigt stabil. Jorden samlar på sig rymddamm och mikrometeoriter, som tillsammans med lite större och ovanligare meteoriter lägger på 10–50 miljoner kilo per år till jordens massa. Men samtidigt läcker lite luft ut i rymden, närmare 100 miljoner kilo per år. Totalt sett verkar alltså jorden bli lättare med några tiotal miljoner kilo per år. Det kan låta mycket, men på en miljard år motsvarar det bara 0,0000001 procent av jordens totala vikt. Det är ingenting som märkbart förändrar jordens bana runt solen.

Alexis Brandeker, docent i astronomi vid Stockholms universitet.

Svaret är uppdaterat 2021-03-18.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor