Rembrandt eldprov för ny analysmetod

Ny röntgenteknik kan se vad som döljer sig under ytan på övermålade tavlor.

Publicerad
Kopia av Rembrandts ”En äldre man i militär uniform” (t.v.), och en kopia av det underliggande porträttet. Nederst syns hur lagren avslöjas med hjälp av den nya röntgenanalysen.
Bild: Andrea Sartorius, © J. Paul Getty Trust & Matthias Alfeld/University of Antwerp

Sofistikerad röntgenljusteknologi kan avslöja hemligheter hos ett drygt 380 år gammalt verk av Rembrandt van Rijn. Under hans porträtt ”En äldre man i militär uniform”, målat år 1630–31, gömmer sig ett annat porträtt. Detta har upptäckts med konventionell teknik tidigare, men själva motivet har inte gått att urskilja. Nu har en internationell forskargrupp utgått från en kopia av Rembrandts duk för att testa nya metoder för att se igenom verkets yta.

Den nya metoden, kallad röntgen-makrofluorescens, får de olika färgpigmenten att lysa, fluorescera, under kraftig bestrålning med röntgenljus, utan att förstöra tavlan.

När porträttet tidigare belystes med infraröda strålar eller konventionellt röntgenljus, kunde de olika lagrens detaljer inte urskiljas. Det beror på att båda tavlorna, liksom de flesta andra av Rembrandts verk, är målade med pigment som har en liknande kemisk sammansättning. Konventionell teknik har använts framgångsrikt för liknande uppdrag, men bara där lagrens pigment skiljer sig åt, som till exempel hos van Gogh, enligt en av forskarna, Karen Appel, från det tyska acceleratorcentret DESY i Hamburg.

För att prova den nya metoden, och slippa transportera den dyrbara tavlan från Gettys museum i Los Angeles, har en exakt kopia målats av både porträttet och den underliggande tavlan. Även färgernas kemiska sammansättning stämde med originalets. Och trots att båda tavlorna målades med identiska pigment gick det att urskilja de olika lagren. Så nu är tekniken redo att användas i skarpt läge.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor