Värk kommer när muskeln sträcks

Varför får man träningsvärk? Blir man starkare av att få träningsvärk?

/Elever på Valsätraskolan i Uppsala.

Publicerad

Bild: Istock

Träningsvärk beror på att vi har utfört ett så kallat excentriskt muskelarbete, vilket innebär att muskeln är belastad samtidigt som den är utsträckt. Att gå nerför en trappa eller springa i nedförsbacke, där vi tvingas bromsa en rörelse, är typiska exempel på excentriskt muskelarbete.

Värken kommer som regel dagen efter ett hårt träningspass och kan sedan finnas kvar i upp till en vecka. Troligen beror träningsvärken på att muskeln blivit svullen, vilket i sin tur leder till att bindväv i muskeln sträcks ut och hela muskeln blir stel och öm.

Värk drabbar framför allt den som tränar hårdare än vanligt eller gör en ovan rörelse. Beroende på vilken typ av träning man utför och hur hårt och länge man tränar kan upplevelsen av träningsvärken variera från gång till gång.

Fortsätter man att träna med samma intensitet och med samma typ av rörelse vänjer sig kroppen vid belastningen, vilket gör värken mindre svårhanterlig.

Det positiva med träningsvärk är att man har tränat hårt och därför är på väg att bli starkare. Om värk orsakad av excentriskt muskelarbete även hjälper kroppen att bättre klara av så kallat koncentriskt arbete, då muskeln är belastad samtidigt som den är förkortad, är mer oklart. Exempel på koncentrisk träning är viktlyftning.

/Björn Ekblom, professor vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor