Är det hälsosamt att vinterbada?

Det har blivit alltmer populärt att vinterbada. Entusiasterna talar om massor av fördelar som bättre sömn och mindre stress, men finns det belägg för detta? Och vilka är farorna? Ska vissa helst undvika att sänka ner sig i en iskall vak? /Gabriella

Publicerad
Vinterbada inte ensam, är forskarens råd.
Bild: Getty images

Svar av Jessica Norrbom, forskare i arbetsfysiologi, Karolinska institutet

Att sänka sig ner i kallt vatten är en form av stress för kroppen. Stressreaktionen som sker som svar på detta innebär bland annat att man börjar andas snabbare och häftigare. Vissa kan uppleva att de börjar hyperventilera, alltså andas okontrollerat, när de kommer i kontakt med det kalla vattnet. Stresshormoner frisätts som får hjärtat att slå snabbare, blodtrycket att öka lite och blodkärlen, särskilt ut till huden, att dras samman för att behålla mer blod centralt i kroppen och på så sätt minska värmeförluster.

Forskningen om vilka effekter detta har på hälsan spretar. De studier som har publicerats är ofta utförda på få personer och med olika förutsättningar, vilket gör det svårt att dra några säkra slutsatser på gruppnivå. I dagsläget finns inte tillräckligt med data för att hävda att kallbad skulle ha tydligt positiva hälsoeffekter som exempelvis förbättrad sömn eller minskad stress.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Många som badar kallt vittnar om att de känner sig levande, glada och pigga. En del använder det även som en övning i att kontrollera sin andning och vara närvarande i nuet. Sådana positiva upplevelser kan vara nog så viktiga anledningar till att vinterbada.

Vad gäller risker visar forskning att personer med hjärtproblem löper större risk att drabbas av så kallad köldchock eller arytmi (att hjärtat slår oregelbundet), eller i värsta fall hjärtstopp. På grund av risken för att börja hyperventilera, få panikkänslor eller bli så nerkyld så man får svårt att ta sig upp själv är det även klokt att inte vinterbada ensam.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor