Facit framtiden: Uthyrda grisar skulle ge oss mat

Avfolkade storstäder, självhushållning – och hemligstämplad bostadsstatistik. Så ser vår tid ut enligt en prognos från slutet av 1980-talet.

Publicerad
De som i framtiden inte ville köpa egna grisar skulle kunna hyra dem, enligt en prognos från 1988.
Bild: Istock

Sverige i mitten av 2000-talets första decennium: Potatisodling mellan bostadshusen, övergivna simbassänger som används för fiskodling, grishållning i hemmen för köttproduktion – eller hyrda grisar (”lease a gris”), eftersom kött blivit en bristvara. Samtidigt avfolkas storstäderna i dramatisk takt; Stockholm och Göteborg får storstadsstöd och hotas av bankrutt. Stockholms innerstad är förslummad och avfolkad på grund av den skenande kriminaliteten.

Denna bild presenteras i skriften Produktion och familj – vägval inför 2000-talet, som gavs ut av Institutet för framtidsstudier år 1988. Gröna vågen-scenariot målades upp av Louise Nyström Gaunt, som var arkitekt och forskare vid Statens institut för byggnadsforskning i Gävle. Hon skrev en fiktiv text från året 2007, om hur man bodde och levde då. Texten fick formen av tidningsklipp, som hon förutspådde att framtidens forskare skulle vara hänvisade till som kunskapskälla, eftersom de inte längre hade tillgång till övergripande statistik om boendet. Orsaken var att riksdagen hade förbjudit forskare att samla in och bearbeta större datamängder av integritetsskäl. Viss typ av registrering gjordes visserligen, men den skickades direkt till Riksarkivet. Först efter 50 år skulle forskarna få tillgång till materialet.

Så i hennes fiktiva tidningsklipp från mitten av 2000-talets första decennium berättas bland annat om en omfattande grön våg: Stockholm, Göteborg och Malmö avfolkades i dramatisk takt och storstadsfamiljerna odlade själva för att få maten att räcka till.

”Storstäderna har mist sin attraktionskraft”, skrev Louise Nyström Gaunt om framtiden.

I dag är inflyttningen till Stockholm rekordstor. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor