Vågade de inte lägga sig ner?

Jag har hört att man sov sittande förr i tiden, för att man trodde att det var farligt att ligga ner. Stämmer detta verkligen?

/Mårten

Publicerad

Bild: IStock

Man sov inte sittandes, däremot i halvsittande position med många kuddar bakom ryggen; därför uppfattas sängarna från till exempel 1700-talet i dag som korta. Samtidigt har naturligtvis även medellängden ökat, fast inte i motsvarande utsträckning som våra sängar blir längre.

Förmodligen sov man i halvsittande position för att hålla luftvägarna fria. Hosta och slembildning var vanligt på grund av tuberkulos, astma och andra lung- och luftvägssjukdomar på den tiden.

Det finns även annat av intresse att berätta om äldre tiders sovmönster, till exempel att jordbruksbefolkningen förmodligen sov i två pass. Det första passet kallades den första sömnen, eller ibland den döda sömnen, och präglades av kroppens utmattning. Sedan, efter en så kallad vakenvila, kom ett andra pass, som kallades den andra sömnen eller morgonsömnen.

/Karin Johannisson, professor emerita i idé- och lärdomshistoria, Uppsala universitet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor