Hur kan linser vara progressiva?

Hur funkar progressiva linser? Kan de ersätta progressiva glasögon?

/Eva Annell

Publicerad

Progressiva linser utnyttjar pupillens förmåga att ändra storlek.
Bild: Istock

Progressiva linser, alltså linser med skärpa för både avstånd och nära håll (multifokala), finns för glasögon, kontaktlinser och även intraokulära linser (IOL) som man opererar in i ögat. I progressiva glasögon ökar lässtyrkan när man sänker blicken (tittar nedåt i glaset). En kontaktlins eller IOL följer dock med ögat vid ögonrörelser och kräver därför en annorlunda lösning. I dessa linstyper är optiken vanligtvis indelad i cirklar på linsytan, med varannan cirkel för avstånds- och varannan för närseende. Ofta har den centrala delen på linsen lässtyrka. När man tänder lampan för att läsa drar pupillen ihop sig och man nyttjar den centrala delen av linsen. På långt håll, när pupillen är större, används hela ytan på linsen.

Men det går även att placera avståndsstyrkan i den centrala delen – beroende på pupillstorlek och arbetsuppgifter väljs en linsdesign som funkar så bra som möjligt för varje person. Vanligtvis fungerar progressiva linser bra, men vissa personer upplever att bildkvalitén är sämre jämfört med glasögon. Men att ibland kunna slippa sina glasögon och ändå kunna se på nära håll har sina fördelar.

Om man är nyfiken på progressiva kontaktlinser så rekommenderar jag att man går till sin optiker för att få ett par kontaktlinser som man kan testa under en period.

/Tony Pansell, leg. optiker, S:t Eriks ögonsjukhus och docent, karolinska Institutet

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor