Därför räcker det inte med reflexväst

I ett pågående forskningsprojekt vid Högskolan i Skövde har kognitionsforskare undersökt hur bilister uppfattar cyklister. Forskaren i informationsteknologi Paul Hemeren har lett projektet.

Publicerad
En reflexväst kan ge falsk trygghet. Det är bättre att sätta reflexerna på hjälmen. 
Bild: Örjan Björkdahl / TT

1 | Vad har ni kommit fram till?

– Att bilister försöker förutse cyklisternas rörelser. Vi människor läser hela tiden av vår omgivning för att förutse händelser i vår närhet. Det visar sig att bilister omedvetet fokuserar på cyklisternas ben-, arm- och huvudrörelser för att informera sig om huruvida cyklisten ska svänga eller inte i en korsning.

2 | Hur har ni bedrivit forskningen?

– Vi har genomfört experiment med cyklister med olika typer av belysning, klädsel och uppsättning reflexer, i olika typer av ljusförhållanden. Det visade sig att en sådan reflexväst som många har i dag ger begränsad information om cyklistens intentioner, även om den förstås är bra för synligheten. Men reflexer på hjälmen eller armar eller ben ger betydligt mer information om vad cyklisten ska göra i en korsning till exempel.

3 | Har du något råd till våra cyklande läsare?

– Ja, har man bara en enda reflex så ska man sätta den på huvudet, men har man fler så sätt dem på armar och ben också. Numera finns ju cykelhjälmar med både reflexer och lampor på. De verkar ju vara något som gynnar trafiksäkerheten. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor