Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Så ska Sverige möta ebolan

Sveriges enda specialklinik för blödarfeber finns på universitetssjukhuset i Linköping. 

Publicerad
Personalen har på sig heltäckande skyddsdräkt under en övning i högisoleringsenheten.
Bild: Linköpings universitetssjukhus

– Vi ska ha en övning här snart. Det har vi regelbundet, men just nu känns det extra aktuellt, säger David Ekqvist, medicinskt ansvarig för högisoleringsenheten i Linköping.

Sedan i början av året har ebola spritt sig från Guinea till Sierra Leone, Liberia och Nigeria. Det pågående utbrottet är det värsta sedan viruset först beskrevs år 1976. Hittills har cirka 1 500 människor dött. Än så länge har ingen blivit smittad utanför Afrika.

– Det är inte så sannolikt att vi får hit några fall, men vi har god beredskap, säger David Ekqvist.

Så var det inte år 1990, när en ung man, nyss hemkommen från Kenya, fick blödarfeber och hamnade på universitetssjukhuset i Linköping. Där blev han kvar i två och en halv månad innan han kunde skrivas ut. Lyckligtvis blev ingen annan smittad.

Än i dag är det oklart om patienten hade ebola eller det besläktade marburgviruset, men fallet blev utgångspunkten för Linköpings högisoleringsenhet, anpassad för olika former av blödarfeber och andra särskilt farliga smittor.

Ebola sprids genom direktkontakt med blod och andra kroppsvätskor. Smittan tycks inte kunna spridas via luften.

I Linköping kan upp till tre patienter behandlas samtidigt med tillgång till bland annat respirator, laboratorietester, blodtransfusioner och tillskott av blodplättar. Lokalerna används i den dagliga vården, men kan snabbt omvandlas till en isolerad miljö.

Än finns ingen godkänd medicin mot ebolaviruset. Däremot finns flera experimentella behandlingar. En av dem består av tre olika antikroppar som tillverkas i genändrade tobaksplantor. Förra året rapporterade företaget Mapp Biopharmaceutical i USA att 43 procent av alla ebolasmittade makaker som får antikropparna överlever, medan samtliga apor dör av smittan utan behandling.

Flera hjälparbetare har fått medicinen på försök. Två missionärer från USA som blev friska väckte uppmärksamhet. Men bortåt hälften av alla smittade människor repar sig. Därför krävs noggranna studier för att bedöma om medicinen verkligen fungerar.

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC tonar ner betydelsen av nya och ännu otestade mediciner. Det mest effektiva sättet att hejda det pågående utbrottet i Västafrika är att hitta sjuka, isolera och vårda dem, samt att spåra kontakter för att bryta smittkedjan, enligt myndigheten. ”Det är så alla tidigare utbrott av ebola har stoppats”. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor