Val av diet är en smaksak

Oavsett vilken bantningsmetod man väljer blir resultatet ungefär det samma, enligt en stor sammanställning. 

Publicerad

Bantning är en global miljardindustri.

Forskare i USA och Kanada har försökt ta reda på vilken av tio varumärkesskyddade dieter som ger störst effekt. De gick igenom ett femtiotal publicerade bantningsstudier med sammanlagt över 7 000 överviktiga eller feta personer, som blivit lottade till antingen någon av de tio dieterna, eller till att fortsätta äta som vanligt.

Resultaten visar att dieter med lite kolhydrater eller låg fetthalt leder till störst viktminskning – i genomsnitt cirka 8 kilo efter ett halvår. Efter ytterligare ett halvår har mellan 1 och 2 kilo kommit tillbaka.

En matsedel med mer genomsnittlig sammansättning av näringsämnen hade aningen mindre effekt.

– Men skillnaderna är så små att de inte har någon praktisk betydelse för en enskild patient, säger Bradley Johnston, professor i klinisk epidemiologi vid McMaster university i Kanada.

Han menar att den som anser sig behöva gå ner i vikt kan välja vilken som helst av metoderna efter tycke och smak. I studien ingår dieter med en låg halt av kolhydrater (Atkins, South Beach, Zone), dieter med genomsnittlig sammansättning av näringsämnen (Biggest Loser, Jenny Craig, Nutrisystem, Volumetrics, Viktväktarna) samt dieter med låg fetthalt (Ornish, Rosemary Conley).

Den nya studien publiceras i tidskriften JAMA. Den tar bara hänsyn till vikt, inte till några andra effekter som maten har på hälsan.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor