Protester i Tunis 2012 mot den islamistledda regeringens förslag att införa en skrivelse i konstitutionen om att kvinnan skulle ses som ”ett komplement till mannen”. Förslaget föll, och den författning som landet har i dag betraktas som den mest progressiva i arabvärlden.
Bild: Fethi Belaid /AFP / TT

”Ett pris till civilsamhället”

Nobels fredspris går i år till Tunisian national dialogue quartet, en ”nationell dialogkvartett”, för insatsen under 2011 års Jasminrevolution. Den har bidragit till bygget av en pluralistisk demokrati i Tunisien.

Publicerad

”Jag tror att man kan se detta pris som en kommentar till hur det gick i Egypten”, säger Leif Stenberg, som är föreståndare för Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet och är professor i islamologi.

I Egypten avsattes islamisterna genom en militärkupp sommaren 2013, men i Tunisien avgick den islamistledda regeringen fredligt senare samma år på eget bevåg, och i denna process var dialogkvartetten viktig.

– Årets pris är mycket viktigt, för det handlar om att visa hur centralt civilsamhället är i ett samhällsbygge, säger Leif Stenberg. Det tar tid att bygga en demokrati, och jag tror att detta fredspris är tänkt som en inspiration för andra – det handlar om att bygga stabila institutioner.

Dialogkvartetten består av fyra nyckelorganisationer i Tunisien: den ledande fackföreningen, den ledande arbetsgivarorganisationen, den tunisiska människorättsorganisationen och det tunisiska advokatsamfundet. Kvartetten representerar alltså såväl arbetstagare och arbetsgivare som jurister och företrädare för mänskliga rättigheter i landet.

– Dessa organisationer bygger på breda nationella, inkluderande organisationer, och inte på identitetspolitiska markörer som etnicitet eller religion, säger Leif Stenberg, som även påpekar att detta är det andra fredspriset som går till aktörer under den arabiska våren. År 2011 gick priset till bland annat kampen för kvinnors rättigheter i Yemen.

En mångfacetterad kvartett

Dialogkvartetten består av fyra nyckelorganisationer i Tunisien som representerar arbetstagare och arbetsgivare samt jurister och företrädare för mänskliga rättigheter.

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor