En ung colombian har klättrat upp på frihetshjälten Simón Bolívars monument för att fira president Santos Nobelpris.
Bild: Guillermo Legaria / AFP / TT

FRED: Nytt hopp för Colombia

President Juan Manuel Santos får årets fredspris för sina ”resoluta ansträngningar att få slut på landets över 50-åriga inbördeskrig”.

Publicerad

Inbördeskriget i Colombia har resulterat i minst 220 000 döda och omkring 5–6 miljoner internflyktingar, men nu råder eldupphör mellan vänstergerillan Farc och den colombianska staten.

Vägen mot fred stärks av Nobelpriset. Det menar latinamerikakännaren Anne-Kathrin Kreft, forskare vid Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet.

– Jag är inte förvånad över priset, för detta fredsavtal har setts som en modell för hur fredsavtal ska se ut, säger hon.

En rådgivande folkomröstning i början av oktober om fredsavtalet har dock bromsat processen, eftersom en knapp majoritet röstade nej.

– Jag tror nog att man ändå kan vara optimistisk, säger Anne-Kathrin Kreft.

– Mycket talar för att vi på sikt kommer att få till ett fungerande fredsavtal. Vi har sett många olika opinionsyttringar för fred efter folkomröstningen – kvinnogrupper, fredsrörelser och enskilda individer har fortsatt mobiliseringen för fred.

Folkomröstningen var inte en folkomröstning för eller emot fred, utan för eller emot ett specifikt fredsavtal. Och båda parter har uttryckt att de är villiga att fortsätta fredsförhandlingarna. I denna process kan Nobels fredspris vara ett viktigt steg på vägen mot fred i hela regionen.

Om det till slut blir ett fredsavtal så kommer det att i praktiken råda fred på hela den amerikanska kontinenten.

Juan Manuel Santos

Född den 10 augusti 1951 i Colombia, där han är president sedan 2010. Leder en nationell enhetsregering, med stöd av mitten-högerpartier.

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor