Smart låda lockar fram ny medicin

För första gången på mer än ett kvarts sekel har forskare hittat en helt ny typ av antibiotika. 

Publicerad
Svårodlade jordbakterier trivs bra om de får leva i en nedgrävd behållare som släpper igenom näring och andra kemikalier. 
Bild: Slava Epstein / Northeastern University

Allt fler farliga bakterier blir resistenta mot antibiotika. Samtidigt går det trögt att utveckla nya preparat. Men nu har forskare i USA och Tyskland hittat ett ämne, teixobactin, som dödar bland annat bakterier som orsakar tuberkulos, lunginflammation och dessutom multiresistenta så kallade MRSA-bakterier.

Liksom flera andra antibiotika är teixobactin ett ämne som bakterier i vanlig jord använder för att bekämpa sina grannar.

– Jord är en underutnyttjad källa till nya antibiotika, säger Kim Lewis, professor i molekylär mikrobiologi vid Northeastern university i Boston, USA.

Tyvärr är det svårt att odla jordbakterier. Bara någon procent överlever i traditionella laboratorieodlingar. Kim Lewis och hans medarbetare löste problemet genom att placera prover från jord i ett näringsmedium inuti behållare av ett material som släpper igenom näring och andra kemikalier. Sedan grävde de ner behållarna i samma jord som de tagit proverna från.

Knepet ledde till att svårodlade bakterier klarade sig alldeles utmärkt. Ur dessa bakterier har forskarna isolerat 25 bakteriedödande ämnen.

Det mest lovande är teixobactin, som hindrar bakterier från att bygga upp sina höljen. Preparatet slår ut flera viktiga steg samtidigt. Därmed minskar risken för att bakterier ska bli resistenta, skriver forskarna i Nature. Tester på människor väntas börja inom ett par år.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor