Hjärnan är en hen

Den mänskliga hjärnan är en mosaik av typiskt kvinnliga och typiskt manliga delar, enligt en studie av över 1 400 hjärnor.

Publicerad
Det är svårt att sortera hjärnor i manliga och kvinnliga genom att studera dem anatomiskt. Gröna områden är större än i en genomsnittlig hjärna; gula är mindre.
Bild: Zohar Berman och Daphna Joel.

Mellan benen är skillnaden tydlig. Mellan öronen är bilden desto mer komplicerad.

– Det finns inte två slags hjärnor: manliga och kvinnliga, säger Daphna Joel, professor i neurovetenskap vid Tel Aviv University i Israel.

Hon leder en forskargrupp som har analyserat bilder av hjärnan hos över 1 400 kvinnor och män tagna med en så kallad MR-kamera.

Forskarna tog fasta på de tio olika områden i hjärnan som skiljer sig mest åt mellan könen. Kartläggningen visar att nästan alla mänskliga hjärnor innehåller en salig blandning av delar som är mest vanliga bland kvinnor, delar som är mest vanliga bland män, och delar som är gemensamma för kvinnor och män.

Denna mosaik i enskilda hjärnor innebär att organet som helhet inte kan klassas som antingen manligt eller kvinnligt, skriver Daphna Joel och hennes medarbetare i tidskriften PNAS.

Ett viktigt förbehåll är dock att slutsatserna gäller anatomiska skillnader som går att se med en MR-kamera. Möjligen finns det könsskillnader i nervkretsar som bara kan upptäckas med mer detaljerade metoder.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor