Låt barnen äta sig till bättre läsning

Omega-3 och omega-6 ökar läsförmågan.

Publicerad
Smaklig läsning. När höstlov blir läslov kan det vara idé att servera barnen lax, nötter och alger middag.
Bild: Istock

En kost rik på fettsyrorna omega-3 och omega-6, kan vara ett bra sätt att bygga upp sina läsmuskler, enligt en studie vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Där har forskare i psykiatri och psykologi engagerat 154 barn, nio och tio år gamla, i en undersökning om hur maten påverkar läskunnigheten. I studien mättes bland annat läshastighet, ordförståelse och förmågan att läsa nonsensord.

Barnen fick mumsa i sig kapslar med antingen omega-3 och omega-6 eller med placebo (palmolja), under tre månader. Sedan mättes läsförmågan igen.

Redan efter dessa tre månader kunde man se att barnen som fått tillskottet med fettsyror blev bättre på att läsa jämfört med de barn som fick placebo. Fettsyrorna påverkade speciellt förmågan att läsa ett påhittat ord högt och uttala det rätt – fonologisk avkodning – och förmågan att läsa av en rad bokstäver snabbt – visuell förmåga.

De som framför allt gynnades av fettsyrekapslarna var barn med uppmärksamhetsproblem.

– Vår moderna kost innehåller relativt lite omega-3, vilket man tror kan ha negativ effekt på våra barn när det gäller inlärning, läsförmåga och uppmärksamhet, säger Mats Johnson, överläkare och forskare på Gillbergcentrum vid Sahlgrenska akademin.

Det finns studier som tyder på att fettsyrorna är viktiga för signalöverföring mellan nervceller och för regleringen av signalsystemen i hjärnan.

Enligt Livsmedelsverket finns omega-3 och omega-6 naturligt i bland annat fet fisk, vissa alger, rapsolja, valnötter, majsolja och sesamfrön. Smaklig läsning!

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor