Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Hård gallring i hjärnan kopplas till schizofreni

För första gången har forskare upptäckt hur en gen som ökar risken för schizofreni förändrar hjärnan.

Publicerad
Nervkopplingar som innehåller genen C4 är färgade i grönt. Cellkärnorna är blå.
Bild: Heather de Rivera

Det finns en lång rad avsnitt i människans arvsmassa som ökar risken för schizofreni. Men biologin bakom sambanden har varit helt okänd.

Nu har forskare i USA fördjupat analysen av det viktigaste avsnittet, som innehåller ritningarna till delar av immunsystemet. Med hjälp av data från närmare 65 000 människor kom de fram till att en av generna (C4) också hjälper till att gallra bort överflödiga nervkopplingar i hjärnbarken.

Det är känt att människor med schizofreni har något tunnare hjärnbark än andra. Som en del av hjärnans normala utveckling försvinner överflödiga kopplingar i pannloberna i slutet av tonåren. Samtidigt är risken för att insjukna i schizofreni som störst då.

Möss med en överaktiv C4-gen får tunnare hjärnbark än normalt på grund av hårdare gallring, skriver forskarna i Nature. De tror att genen har samma effekt hos människor, och därför ökar risken för schizofreni.

– Det är en mycket viktig upptäckt, även om vägen är lång till nya mediciner, säger Christina Hultman, professor i psykiatrisk epidemiologi vid Karolinska institutet i Solna.

Schizofreni

Cirka en procent av världens befolkning drabbas av schizofreni. Symtomen är bland annat en störd verklighetsuppfattning. Sjukdomen är delvis ärftlig och bryter ofta ut i de sena tonåren.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor