Jubileum

Succé på 23:e våningen

Publicerad

På Forskning & Framstegs första redaktion satt Ann Charlott Molin. Här berättar hon om tidningens första år.

På 23:e våningen i WennerGren Center i Stockholm satt den första redaktionen för Forskning & Framsteg. Från början var det två personer: Eric Dyring och Ann Charlott Molin.

– Eric var rolig att jobba med. Han kunde forskningen, men hade ingen tidningserfarenhet. Vi kompletterade varandra bra, minns Ann Charlott Molin, som nu är pensionär och bor i Enskede.

Hur hamnade du på Forskning & Framsteg?

– Jag hade just flyttat till Stockholm och såg en annons. Jag lockades av fackinriktningen, jag ville förkovra mig. Dessutom var det en halvtidstjänst och det passade mig.

Ann Charlott Molin hade utbildat sig på journalistinstitutet i Göteborg, och arbetade först på Borås Tidning.

Ganska snart blev också illustratören Nils Peterson en regelbunden medarbetare.

– När Nils kom in med sina teckningar brukade vi säga: nu fattar vi!

Genom Nils Petersons pedagogiska illustrationer, Eric Dyrings intresse för foto och Ann Charlott Molins journalistiska tänkande utvecklades en ny sorts tidning, som inte funnits i Sverige tidigare.

– Det kunde handla om nästan allt som intresserade oss. Men det var mycket om rymden, det kom ju så fantastiska bilder från rymdforskningen då.

Vad var roligast?

– Att vi gjorde allting själva; det var så praktiskt. Jag kunde sitta hemma och klippa och klistra, så som man gjorde tidning på den tiden.

– Det var också spännande att träffa så många forskare. Det hände att vi samlade flera av dem när vi skulle göra temanummer. Vi plockade ihop forskare för att få ett ämne belyst från flera håll.

Ann Charlott Molin läser fortfarande tidningen.

– Jag blir så glad när jag får den. Det är bra skribenter, den är så snygg och den är inte överarbetad.

– Jag tänker ibland på hur det hade sett ut om vi fortsatt göra tidningen. Så tråkig den hade blivit. Det var nog bra att vi slutade. Man måste byta folk och idéer. Hitta nya inriktningar.

Efter Forskning & Framsteg gick Ann Charlott Molin vidare till kulturredaktionen på Dagens Nyheter. Samma tidning värvade också Eric Dyring, som blev dess vetenskapsredaktör. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor