Tarmbakteriernas diskreta charm
Länge var tarmens ekologi i stort sett okänd. För ett tiotal år blev det möjligt att kartlägga tarmfloran hos olika individer med gentekniska metoder. Det har gett mängder av ny kunskap om samspelet mellan maten, hälsan och magens mikrober.
I raden av böcker i ämnet är den här en av de mest läsvärda. Författaren är läkare och professor vid King’s College London. Han har själv studerat bland annat hur tarmfloran skiljer sig åt mellan tvillingar, och hur det kan tänkas påverka kroppsvikten.
Tim Spector går igenom allehanda mediehajpade kostråd och slår fast att de flesta saknar vetenskapligt stöd. Han är kritisk mot att utesluta enskilda näringsämnen. I stället argumenterar han för mångfald. En varierad kost med många olika råvaror är bättre för tarmflorans artrikedom än pizza och läsk, enligt Tim Spector. Råden är välkända, men mikroberna ger ett nytt perspektiv. Tim Spector citerar en fetmaspecialist i Kina:
”Mina dietpatienter i Shanghai reagerar verkligen på att få veta om sina mikrober och hur de påverkar deras hälsa. Det hjälper dem att följa förändringar i sin kost utan att vara besatta av viktkurvor.”
Förutom de rent fysiologiska effekterna verkar den nya kunskapen om tarmfloran alltså även kunna påverka psyket – nog så viktigt för den som försöker lägga om sina matvanor.
Matmyten – vetenskapen om vad vi äter och hur det påverkar oss
Tim Spector
Volante