Vår ensamhet är en myt

Idén om den svenska ensamheten är stark, men motsägs av de undersökningar som gjorts. 

Publicerad
Nationaldagsfirande i Norrköping 2014.
Bild: iStock

 

I filmen ”The swedish theory of love”, som hade premiär i januari, beskrivs Sverige som ”världens ensammaste land”. Och ja, i Sverige bor många i ensamhushåll – men vi är inte så ensamma (se F&F 10/2014). Enligt World values survey så värderar man vänner mycket högt i Sverige. Hela 68 procent menar att vänner är en ”mycket viktig” del av livet. Det är högre än i de flesta jämförbara länder. I Tyskland är siffran 51 procent, i Polen 38 procent, i USA 54 procent och så vidare. Men vi kanske värderar vänner så högt just för att vi är så ensamma? Nej, enligt Eurostats Quality of Life-index, så är svenskar mycket nöjda med sina nära relationer: Vi rankar dem i snitt till 8,3 på en tiogradig skala, vilket är högre än EU-snittet på 7,8, nästan högst i EU (Irland toppar med 8,6).

Ovanligt många i Sverige har även någon att lita på när man behöver hjälp – över 97 procent – vilket även det är en av de högsta siffrorna inom EU (snittet för EU-länderna är 93 procent).

Om man i stället mäter hur stor andel av befolkningen i ett land som har kontakt med vänner mer sällan än en gång i månaden så hamnar Sverige mycket lågt på cirka 5 procent. I merparten EU-länder ligger siffran på över 10 procent, och snittet är cirka 13 procent. Om vi nu inte är så ensamma, vilka umgås vi helst med? Hellre vänner än släkt – och där skiljer vi oss inte åt från resten av EU-länderna.

Inte ens svenska tonåringar är särskilt ensamma. Enligt en amerikansk studie så tillhör svenska tonåringar bottenskiktet i fråga om rapporterad ensamhet; 6 procent av pojkarna och 14 procent av flickorna känner sig ensamma ofta eller mycket ofta. I USA är siffrorna 15 respektive 19 procent.

SOM-institutet vid Göteborgs universitet har också data i frågan. Där rapporterar nästan 5 procent av svenskarna ensamhetskänslor, vilket är mycket lågt i en europeisk jämförelse, där många länder ligger på runt 10 procent.

Så kan man fortsätta. Det finns många oberoende undersökningar med liknande resultat. De flesta svenskar är inte särskilt ensamma – men visst finns det ensamma personer i Sverige: Nyligen rapporterade SCB att nästan 4 procent av svenskarna är socialt isolerade. Det är illa – men det är värre i de flesta andra länder.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor