Gävlebor får testa robotbyxor

Publicerad

Ett slags utanpåliggande, elektroniska benmuskler ska hjälpa äldre att kunna promenera även när kroppen börjar bli svag och stel. Hjälpmedlet utvecklas vid Högskolan i Gävle, under ledning av Gurvinder Virk, som är professor i robotik.

Den robotprototyp som forskarna har tagit fram monteras på kroppen och fungerar som extra benmuskler. Sensorer på höft, knä- och fotled känner av när de egna musklerna börjar arbeta, och skjuter då till extra kraft.

– De tillför 30 procents styrka, vilket är vad många äldre förlorat. Exo-benen ska ge självförtroende och underlätta normala dagliga rörelser, säger Gurvinder Virk.

Prototypen har tre motorer per ben, en för varje led, och blir därför ganska tung – nästan 30 kilo. Den testas nu på användare i Gävle.

– Bär man den för länge får man andra problem, som blåsor och skavsår. Därför koncentrerar vi oss nu på höftleden, som är den allra viktigaste eftersom den ger balans och stabilitet. Det är viktigt efter till exempel ett höftbrott, säger Gurvinder Virk.

Ett färdigt exoskelett beräknas finnas på marknaden vid årsskiftet. Det fungerar även för fullt friska personer, nästan som sagans sjumilastövlar, enligt Gurvinder Virk.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor