Robotarna har djupa rötter i historien

Publicerad

Bild: Jesper Mattsson

Trots industrirobotar och robotgräsklippare är den första associationen till ordet ”robot” inte sällan en mekanisk människa – en maskin i människoform. Idéer om konstgjorda människor har funnits mycket längre än vi kanske tror.

Peter K. Andersson, universitets­lektor i historia vid Örebro universitet, tar i sin bok Robot med läsaren på en djupdykning genom robotens idéhistoria och förhistoria. Han trevar efter ledtrådar ända tillbaka till stenålderns snidade människobilder. Han berättar om Pygmalion som i sagan blev förälskad i en kvinnostaty han själv gjort, om Frankensteins monster och nittonhundratalets bilder av plåtgubbar.

Ett annat spår är maskinerna. Peter K. Andersson lägger viss tonvikt på 1700-talets urverksmekanismer, och nämner några tidiga programmer­bara maskiner. Därifrån har ut­vecklingen tagit jättekliv. Boken har inga ambitioner att täcka in alla robotvarianter vi ser i dag, utan tittar mer på hur robotbyggarna både påverkar och påverkas av populärkulturen.

Det är rolig läsning, även de delar som handlar om mänskligt övermod eller tangerar obehagliga motiv. Som läsare förundras jag över hur människor genom tiderna verkar ha burit på tankar om att skapa liv eller en imitation av liv. Boken är dessutom rikt illustrerad med ett antal helsidesbilder i färg.

Robot: Drömmar och mardrömmar om mänskliga maskiner

Peter K. Andersson
Natur & Kultur

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor