Plågsamma minnen hejdas av datorspel

Datorspelet Tetris kan förebygga posttraumatiskt stressyndrom efter en allvarlig trafikolycka. Det visar forskning på olycksoffer i väntan på akutvård.

Publicerad

Datorspelet Tetris tycks hindra hjärnans förmåga att lagra plågsamma synminnen.
Bild: iStock

Tortyr, våldtäkter, naturkatastrofer och trafikolyckor kan ge upphov till så kallat posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Den som drabbas får flashbacks, återkommande och plågsamma minnen av händelsen.

– Vi har använt Tetris som en del av en psykologisk behandling för att hindra minnet från att blir alltför starkt, säger Emily Holmes, professor i psykologi på Karolinska institutet.

Deltagarna i hennes försök väntade på vård på en akutmottagning i Oxford, Storbritannien. Samtliga drygt sjuttio personer hade överlevt en allvarlig trafikolycka för mindre än sex timmar sedan.

Emily Holmes och hennes medarbetare bad hälften av dem att tänka på olyckan en kort stund, och sedan ägna tjugo minuter åt att spela Tetris. Den andra hälften skulle i stället skriva ner detaljer om vad de gjorde i väntrummet. Under den följande veckan visade det sig att de som spelat Tetris hade betydligt färre flashbacks än kontrollgruppen, enligt en rapport i tidskriften Molecular Psychiatry. Forskarna tror att det visuellt krävande datorspelet stör hjärnans inlagring av extremt starka minnesbilder från olyckan.

Det finns flera behandlingar som kan hjälpa mot PTSD, men än så länge ingen etablerad metod för att förebygga besvären direkt efter ett trauma. Då kan ingående samtal om känslor och tankar tvärtom förvärra symtomen genom att förstärka fasansfulla minnen. Det visar noggranna utvärderingar av så kallad debriefing.

Emily Holmes och hennes medarbetare planerar nu att testa behandling med Tetris på hundratals personer för att se vilken effekt datorspelet har på längre sikt.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor