Därför ser vi rött – även genom plast

Varför ger vitt ljus genom en röd genomskinlig plastfilm ett rött ljus? Plasten är röd för att den reflekterar röda våglängder. Borde inte det leda till att den inte släpper igenom rött ljus, så att ljuset på andra sidan filmen saknar röda våglängder?

/Stefan Samuelson

Publicerad

Röd plast har färgpigment som absorberar alla våglängder förutom röda. Den minskar då andelen av dessa våglängder både för reflekterat ljus och för ljus som släpps igenom filmen, så att vi ser en rödaktig ton.

Det finns dock filter som är transparenta för vissa våglängder men reflekterar andra våglängder. De kallas för interferensfilter och består ofta av en glasskiva belagd med flera lager av olika material i mycket tunna skikt.

/Linda Lundström, forskare i visuell optik, KTH

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor