Likström i jätteformat

Publicerad

Bild: ABB

Kraftföretaget ABB i Ludvika har byggt sin hittills största transformator. Det är en bjässe på 800 ton, som är byggd för att klara 1,1 miljoner volt likström. Efter avklarade tester ska den nya transformatorn levereras till Kina, som bygger världens längsta och största kraftlänk för högspänd likström. Förbindelsen är drygt 3 000 kilometer lång och ska frakta el från landets nordvästra delar, som är kol- och vindkraftstäta, till de folktäta områdena i öster. Den totala kapaciteten är på 12 000 megawatt, vilket motsvarar den totala effekten från tolv stora kraftverk. Fördelen med att använda likström över stora avstånd är att förlusterna minskar jämfört med växelström. Den nya länken blir den första i världen som kan överföra 1,1 miljoner volt. Tidigare har de mest kraftfulla likströmsförbindelserna klarat 800 000 volt.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor