Elflygplan vs fossildrivet plan

Publicerad

Ett litet elflygplan är bättre än ett fossildrivet plan ur klimatsynpunkt. Men det finns en baksida.
Bild: Chalmers tekniska högskola / Daniel Karlsson

Ett litet eldrivet flygplan har 60 procent lägre klimatpåverkan jämfört med ett litet fossildrivet plan. Forskare vid Chalmers i Göteborg har gjort världens första jämförande livscykelanalys mellan ett mindre elflygplan och ett fossildrivet plan. De har alltså jämfört de två flygplanstypernas hela miljöpåverkan, från tillverkning till själva flygningen.

Nackdelen med elplanet var att batterierna kräver sällsynt förekommande ­metaller, vilket gör att elplanet har stor klimatpåverkan när det är nytt. Det tar ungefär tusen flygtimmar innan elplanet går om det fossildrivna planet i fråga om mindre klimatpåverkan.

Artikeln är rättad 2024-05-08.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor