Hjärnkamera avslöjar vänskapsband

Det går att förutsäga om två personer är vänner eller inte genom att studera hur deras hjärnor reagerar på korta filmklipp.

Publicerad
Prickarna i figuren symboliserar personer, strecken ömsesidiga vänskapsband. Forskarna studerade några av personerna i en hjärnkamera (orange prickar).
Bild: Parkinson C et al/Nature Communications

Det gamla ordspråket ”Lika barn leka bäst” bekräftas i en studie som inkluderar filmsekvenser med gulliga sengångare, fotboll och dråpliga scener från teveprogrammet America’s Funniest Home Videos.

Amerikanska forskare kartlade först de sociala banden inom en hel årskull av studenter genom att fråga var och en vilka som var deras vänner. Sedan fick 42 av studenterna ligga i en hjärnkamera och titta på filmklipp.

Det visade sig att aktiviteten i delar av hjärnan som hanterar känslomässiga reaktioner och tolkar sinnesintryck var mer lika hos nära vänner, än hos personer längre ifrån varandra i det sociala nätverket.

Enligt forskarna kan bilderna användas för att identifiera individer som förmodligen är vänner, liksom för att se vilka som sannolikt har gemensamma vänner.

Källa: Nature Communications

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor