Ros bättre än ris för kärleken

Uppmuntra bra saker i stället för att kritisera dåliga, tipsar psykologiprofessor Per Carlbring, som leder ett projekt som ska hjälpa par att förbättra sin relation.

Publicerad

I ett pågående forskningsprojekt vid Stockholms universitet tränar 100 par upp sina relationer. De fyller i enkäter och genomgår olika övningar. Alla är över 18 år och har varit sammanboende i minst ett halvår.

Per Carlbring är professor i psykologi vid Stockholms universitet och leder detta forskningsprojekt, som heter Valentinstudien.

– Deltagarna ska vilja förbättra sina relationer, och de får gå igenom ett nioveckorsprogram. En viktig del är att träna på att öka de positiva beteendena inom relationen och minska de negativa.

De får till exempel träna på att visa både fysiskt och muntligt att de uppskattar sin partner.

– Det kan handla om att ta på varandra i vardagen, alltså icke-sexuellt, säger Per Carlbring.

De muntliga övningarna går ut på att ge komplimanger. I vissa fall kan det till och med innebära att man bestämmer en tid då man sätter sig ner och ger varandra komplimanger.

– Det kan verka lite tillgjort, men det fungerar faktiskt bäst så för en del.

Paren i studien tränar även på hur de ska uttrycka sig för att undvika att konflikter trappas upp eller låser sig.

Tidigare studier utifrån dessa principer visar ett gott resultat, berättar Per Carlbring. I några fall avslutades dock relationen, men paren skiljdes ändå som vänner och inte som fiender.

Per Carlbring betonar vikten av att uppmuntra bra beteenden snarare än att straffa dåliga. Här är några konkreta råd som han vill ge till Forskning & Framstegs läsare:

  • Ros i stället för ris är det viktigaste. Beröm alltså hellre bra beteenden än att kritisera dåliga.
  • Anförtro er till varandra och ta inte varandra för givna. En relation är något man måste investera i – då ger den en mycket god ränta.
  • Ta i varandra i vardagen.
  • Testa att ta din partners perspektiv om ni tycker olika. Då kan kommunikationen bli bättre. 
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor